Jag är med som kock
i ett gäng som köpt båt
inte visste jag nå´t
om hav, knop och nåt
men jag kunde koka
potatis och morot
Vi har slipat och skrapat
bytt virke i poopen
putsat och lackat
mastat och riggat
segelsäck packat
spänt vanten och bunkrat
En söndag i maj
är stunden inne
då allt skall testas
i häggdoftens tid
visst ska det festas
då vi lämnar vår kaj
Seglet vevas upp
storen tar vind
i en by ifrån fjärden
hon kränger från läns
det knirker i skrovet
då vanten spänns
Som försegel går
lilla genuan upp
skotkvarnen knäpper
när seglet sträcks
vattnet gurgla i lä
virvlar och släpper
utmed blanka bord
Morgonsol smeker
tallar i Nacka
hällar och hus
passerar Skuru med sus
och Danmarks holme
vattnet glittrar
det känns som ett rus
Vi gör klart för slag
mot Lidingölandet
konservburkar skramla
dassdörr´n slår upp
kastrullerna ramla
när skrovet slår över
och seglen tar vind
Nu skattar vårt gäng
som kämpat med båten
köpt ganska billigt
när träbåtar stod
i hörn på vart varv
i väntan på folk
som med tid och mod
tog sig an dessa arv
2006-05-18 Mats Hammarlund
Etiketter: genuan, segelsäck, skärgårdskryssare, Skuru
Lämna en kommentar